KOÇ EMEKLİ VAKFI İŞTİRAK PAYLARININ, BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE (BES) DEĞERLENDİRİLMESİ

Koç Holding Emekli Vakfı'na üye şirketler tarafından yatırılacak olan iştirak katkı payları, gerekli idari izinlerin alınmasını takiben Bireysel Emeklilik Sistemi'ne aktarılacaktır. Bu süreçte sıkça karşılaşılan sorular aşağıda yer almaktadır.

Geçiş sürecine ilişkin hazırlanan tanıtım videolarını aşağıda yer alan linklerden görüntüleyebilirsiniz.


Bu sürece ilişkin daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıda yer alan linkten sizler için oluşturulan Vakıf ve Allianz iletişim kanallarına ulaşabilirsiniz.

İletişim
SIK SORULAN SORULAR
Bireysel Emeklilik Sistemi, mevcut kamu sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak kurulmuştur. Temel amacı, bireylerin çalışma yaşamları boyunca yaptıkları düzenli tasarrufların yatırıma yönlendirilmesini sağlayarak, oluşacak birikimlerle, tasarruf yaptıkları dönemde sahip oldukları refah seviyesinin emeklilik döneminde de devam etmesini sağlamaktır.

Şirketlerin emeklilik faaliyetleri Hazine Müsteşarlığı’nın; şirketin fonlarına, portföy yöneticilerine ve saklayıcılara ilişkin hesap ve işlemleri Sermaye Piyasası Kurulu’nun ("SPK") denetimine tabidir. Şirketin yılsonu mali tabloları bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetlenirken, fonların hesap ve işlemleri ayrıca yılda en az bir defa bağımsız dış denetime tabidir.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin güvenli ve etkin biçimde işletilmesini sağlamak, katılımcıların hak ve menfaatlerini korumak amacıyla emeklilik şirketlerinin faaliyetleri Hazine Müsteşarlığı'nın günlük gözetim ve denetimine tabidir. Hazine Müsteşarlığı bu görevin yürütülmesini teminen Emeklilik Gözetim Merkezi’ni görevlendirmiştir.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde ödenen katkı paylarıyla alınan emeklilik yatırım fonu varlıkları Takasbank'ta saklanmaktadır. Emeklilik şirketi varlıkları ile emeklilik yatırım fonu varlıkları ayrıdır. Fon malvarlığı rehnedilemez, portföye ilişkin olarak yapılan işlemler haricinde teminat gösterilemez, üçüncü şahıslar tarafından haczettirilemez ve iflas masasına dahil edilemez.
Geçiş sürecinde Koç Holding şirketleri, Allianz Yaşam ve Emeklilik A.Ş. (“Allianz”) ile ayrı ayrı İşveren Grup Emeklilik Sözleşmesi (İGES) imzalayacaktır. Çalışanların herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur.
İGES, bir istihdam ilişkisine dayalı olarak veya katılımcı lehine işveren ile şirket arasında imzalanan ve katılımcı adına işveren tarafından katkı payı ödenen emeklilik sözleşmesidir.
Hayır, sadece Vakıf’a üye olan çalışanlar, Koç Emekli Vakfı İşveren Grup Emeklilik Sözleşmesi’ne sahip olabilirler.
Hayır. Vakıf üyesi olan tüm çalışanlar, işveren tarafından kurulacak olan İGES’e dahil olmak zorundadırlar. Şirket iştirak payı artık Vakıf’a yatırılmayacaktır.
Hayır. Sözleşme İGES statüsünde olduğundan, bu hesaba sadece şirket tarafından katkı payı yatırılır. Vakıf üyeleri, aynı avantajlara sahip “Gruba Bağlı Bireysel Emeklilik Sözleşmesi” hesabı açarak bu hesaba katkı payı yatırabilirler.
Vakıf’taki aktif üyeler ile birlikte, üyelerin eşleri, 18 yaşından büyük çocukları, anne, baba ve kardeşleri de bu plandan faydalanabilecektir.
Vakıf’ın, finansman yardımları, maluliyet ve ölüm tazminatları, sağlık sigortası katkısı vb. diğer yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için çalışan katkıları Vakıf’a yatırılmaktadır.
Hayır. Mevcut sistemdeki gibi keseneğe esas aylık ücretin %6’sı, çalışan adına Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yatırılacaktır.
Hayır. Vakıf’a önceden yatırılan iştirak paylarının hak edişlerinde bir değişiklik olmayacak, zamana bağlı olarak hak ediş oranları Vakıf Resmi Senedi’nde belirtilen oranlar çerçevesinde artmaya devam edecektir.
Bu çalışmalar yapılırken üyelerde hak kaybı olmamasına ve Vakıf’ın hizmetlerini sürdürecek aktüeryal dengeye sahip olmasına dikkat edilmiştir. Yeni uygulama sonrası Vakıf’ın kapanması, hizmetlerini azaltması, küçülmesi söz konusu değildir. Tüm hizmetler kapsamı genişletilerek devam etmektedir.

Vakıf’ın sunmuş olduğu hizmetlerde herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Hatta bazı uygulamalarda iyileştirmeler yapılmıştır. Bunlar şu şekildedir:

  • Finansman yardımlarında çeşitli iyileştirmeler yapılmış olup, detayları “Finansman Yardımı Yönetmeliği”nde yer almaktadır.
  • Vakıf’ta fiili hizmet süresi 5 yıldan az olan üyelerin vefatı halinde varislerine, tam maluliyet nedeniyle işten ayrılmaları halinde kendilerine “birikmiş kesenekleri” ödenecektir. Önceden hizmet süresi 5 yılı aşanlar için geçerli olan uygulama, artık 5 yıldan az hizmet süresi olanlar için de geçerli olacaktır. Süre kıstı kalkmaktadır.
  • Üyelerin vefat ve maluliyet tazminat tutarı hesaplanırken taban ücret olarak, asgari ücretin iki katı tutarı dikkate alınacaktır. Önceden üyenin maaşı dikkate alınmakta ve ücreti, asgari ücretin iki katından az olanlar için tutar düşük kalmaktaydı. Böylece üyelerin alabileceği tazminat tutarının arttırılması amaçlanmıştır.

Mevcut sistemde üye ve işveren katkısı Vakıf’a yatırılırken, yeni uygulama sonrasında üye katkısı Vakıf’a, işveren katkısı Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yatırılacaktır. Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki birikimleriniz, Vakıf tarafından yatırım stratejisi belirlenen ve takip edilen yeni kurulacak emeklilik yatırım fonlarında değerlenecektir. Vakıf’taki birikimler ise Vakıf bünyesinde değerlendirilmeye devam edecektir.
Hayır. İGES kapsamında birikimler, Vakıf’a özel kurulacak emeklilik yatırım fonlarında değerlendirileceğinden fon dağılımı değişikliği hakkı çalışanlarda olmayacaktır. İGES’te fon dağılımı değişikliği, emeklilik planı değişikliği ve birikim aktarımı hakları katılımcı tarafından kullanılamamaktadır.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde giriş aidatı, yönetim gider kesintisi, fon toplam gider kesintisi ve ara verme kesintisi gibi kesinti kalemleri olmasına rağmen, işveren tarafından yatırılacak katkılar için kurulan Koç Emekli Vakfı İşveren Grup Emeklilik Sözleşmesi doğrultusunda fon toplam gider kesintisi* dışında hiçbir kesinti yapılmayacaktır.

* Fon işletim gider kesintisi dahil, fona ilişkin giderlerin karşılanması amacıyla, fondan yapılan kesintiler toplamıdır.

Emeklilik yatırım fonlarında, yaşanacak değer artışlarından gelir veya kurumlar vergisi kesintisi yoktur. Vakıf, devlet iç borçlanma senetlerinde veya banka mevduatlarında %15’e varan oranlarda stopaj kesintisine tabi tutulurken, portföyüne aynı varlıkları katan bir emeklilik yatırım fonu herhangi bir stopaj ödememekte ve tüm geliri katılımcıların olmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde birikimlerin geri alınması sürecinde, sadece nema üzerinden sistemde kalış süresine bağlı olarak kademeli vergilendirme mevcuttur.

  • 0-10 yıl arası (%15)
  • 10 yıl sonra ancak 56 yaşından önce (%10)
  • Emeklilik (10 yıl sistemde kalma ve 56 yaşından sonra) (%5)
  • Vefat ve maluliyet durumunda (%5)

Hayır. Şirket iştirak paylarının Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yatırılması durumunda, mevzuat gereğince ilgili tutarlara devlet katkısı uygulaması olmayacaktır.

Mevcut üyenin Bireysel Emeklilik Sistemi’ne geçiş dönemine kadar elde ettiği birikimler, Vakıf’ta değerlenmeye devam eder ve mevcut hak edişi uygulanır. Geçişten sonra, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde değerlenecek olan birikimlerin hak edişi için ise mevcut hak ediş uygulaması ve İşveren Katkılı Grup Emeklilik Planı'na tanımlanan 7 yıllık hak ediş süresi göz önünde bulundurularak yüksek olan oran dikkate alınır.

Yeni üye için ise İGES’te geçirilen süre göz önünde bulundurularak 7 yıla kadar kademeli bir hak ediş uygulanır.

Tablo 1 - İGES'te Geçirilen Süreye Göre Hak Ediş Oranları
İGES'te Geçirilen Süre Hak Ediş Oranı ( % )
0 - 35 ay 0
36 - 47 ay 50
48 - 59 ay 60
60 - 71 ay 70
72 - 83 ay 80
84 ay ve üzeri 100
Tablo 2 - Vakıf'taki Kıdem Süresine Göre Hak Ediş Oranları
Kıdem Süresi Hak Ediş Oranı ( % )
0 - 35 ay 0
36 - 59 ay 30
60 - 119 ay 50
120 - 179 ay 70
180 - 239 ay 80
240 - 299 ay 90
300 ay ve üzeri 100
Katkı payı ödemesi yapılmaya devam edildiği sürece, birikim tutarı İşveren Grup Emeklilik Sözleşmesi’ne bağlı hesapta kalır.

Hak kazanma süresi dolduktan sonra (birikimin tamamını çalışanın hak etmesi durumunda), şirketten ayrılırken aşağıdaki seçeneklerden biri seçilebilir:

Birikimler;

  • İşveren Grup Emeklilik Sözleşmesi kapsamındaki hesapta kalabilir.
  • Yazılı talep doğrultusunda aynı veya başka bir emeklilik şirketinde yürürlükte olan bireysel veya gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesine transfer yoluyla aktarılabilir.
  • Yasal kesintiler yapılarak katılımcıya ödenebilir.

Hayır. İşveren Grup Emeklilik Sözleşmesi kapsamında sadece çalışılan şirketten ayrılma halinde, hak edilen tutar çalışana ödenir. Bu konuda tek istisna, mevcut mevzuat kapsamında, Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emeklilik hakkı elde eden ve bu hakkını kullanmak isteyen çalışanlar için uygulanacaktır.

Bu durumda şahsi BES sözleşmesinden veya İGES’ten emeklilik hakkını kazanan ve çalışmaya devam eden üyenin, birikimini almak istemesi durumunda mevcut İGES’i sonlandırılır. Mevcut İGES birikimi hak ediş tabloları doğrultusunda ödenir. Üye için yeni bir İGES sözleşmesi açılır. Yeni açılan sözleşmesi için BES’te geçirilen süre sıfırdan başlar. Vakıf kıdemi kaldığı yerden devam eder. Yeni İGES hak edişi için İGES’te geçirdiği süreye karşılık gelen hak ediş oranı ile Vakıf kıdemine denk gelen hak ediş oranının yükseği esas alınır.

Vefat durumunda İGES kapsamında tüm BES birikimleri, hak ediş koşullarına bakılmaksızın en düşük vergi kesintisi ile kanuni varislere ödenir.
Katılımcı, İşveren Grup Emeklilik Sözleşmesi’ne bağlı olarak adına açılan hesaptaki birikimin varsa hak kazandığı bölümünü aynı veya başka bir emeklilik şirketinde mevcut bulunan veya yeni düzenlenen bireysel veya gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesine transfer yoluyla aktarabilir veya yasal kesintiler yapıldıktan sonra kalan tutar kendisine ödenebilir.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde en az 10 yıl sistemde kalmak ve 56 yaşını tamamlamak koşulu ile emekliliğe hak kazanılmaktadır.
Emekli maaşını programlı geri ödeme yoluyla almak isteyen çalışan, hazırlanacak bir program çerçevesinde hesabından kendisine aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık dönemlerde düzenli ödeme yapılmasını talep edebilir. Çalışan bu kapsamda emeklilik maaş tutarını ya da maaş alma süresini belirleyebilir. Çalışanın mevcut birikimi üzerinden emeklilik maaşı ya da süresi hesaplanır. Bu şekilde belirlenen maaş alma dönemleri (aylık, 3 aylık vb.) veya emeklilik maaşları yılda en fazla iki kez değiştirilebilir. Çalışanın hesabında kalan tutarın tamamını istediği anda alma hakkı saklıdır. İçerideki birikimin bitmesi durumunda, maaş ödemesi de biter.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki ve Vakıf’taki birikimler üzerindeki tasarruflar tamamen çalışana ait olup, kişi Bireysel Emeklilik Sistemi ve Vakıf mevzuatına göre toplu para veya maaş almaya hak kazanabilecektir. Üye, şirketinden SGK emekliliği nedeniyle ayrılması durumunda, hem Vakıf’taki birikimlerinin, hem de Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki birikimlerinin hak kazandığı kısmını alabilecektir.

Allianz'ın sunduğu pek çok avantaj bulunmaktadır. Çalışan, özellikle sağlık alanında sunulan hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanabilir.

Bunlardan bazıları;

  • Eve Doktorlu Ambulans Gönderimi,
  • Tıbbi Danışma Hizmeti,
  • Anlaşmalı Sağlık Kurumlarında İndirim,
  • Ameliyat Sonrası Bakıcı Hizmetleri (2 gün),
  • Doğum Sonrası Bakım Hizmeti (2 gün),
  • Yaşam Kaybı Durumunda Stopaj Güvencesi,
  • Katkı Payı Güvencesi


Yukarıdaki avantajların dışında organizasyonu Allianz Yaşam ve Emeklilik A.Ş. tarafından yapılan; ancak ücreti çalışana ait olan aşağıdaki hizmetlerden de yararlanabilir;

  • Bir Hastane Biriminden Diğerine Şehir İçi Taşımacılığı
  • Şehirler Arası Taşımacılık
  • İlaç/Tıbbi Sarf Malzeme Gönderimi
  • Eve Hemşire Gönderimi


Bütün ek hizmetler ve detayları için www.allianzyasamemeklilik.com.tr internet sitesini ziyaret edebilir.

Bireysel emeklilik sistemi şeffaf bir sistemdir. Çalışan istediğinde birikimleri hakkındaki tüm bilgilere emeklilik şirketi aracılığı ile kolayca erişebilecektir.
  • Allianz’ım uygulaması ile cep telefonundan,
  • Allianz Online Müşteri Hizmetleri portalı ile bilgisayardan,
  • Koçlulara özel kurulan müşteri hizmetleri için 0850 755 15 15 numaralı telefondan ya da allianz.kocgrubu@allianz.com.tr mail adresinden ulaşarak birikim detayları öğrenilebilir.
  • Ayrıca; Koç Emekli Vakfı internet sitesinden Vakıf kapsamındaki tüm birikimler takip edilebilir, sitede bulunan şikayet, talep, öneri sistemi üzerinden bildirim yapılabilir, online chat imkanı ile sorularınızı canlı sorabilirsiniz.
Vakıf web sitesinde, vakıf birikimlerinin görüntülendiği ekranda İGES kapsamındaki birikimler ile ilgili bilgiler de takip edilecektir Bunların dışında Allianz Online Müşteri Hizmetleri portalı ve Takasbank’tan İGES detay bilgilerine ulaşılabilmektedir.

Hayır. Ülke çapında gerçekleşecek otomatik katılım ile 01.01.2017 tarihinden itibaren işverenler 45 yaş altı çalışanların prime esas kazançların %3’ü kadarını ücretlerinden keserek emeklilik şirketlerine yatıracaktır. İlk etapta 1.000 ve üzerinde çalışanı bulunan işverenler kapsama alınacak olup, 2019 yılının Temmuz ayında bütün işverenlerin kapsama alınması planlanmaktadır.

Üye adına önceden Vakıf’a yatırılan şirket iştirak payları ise otomatik katılım kapsamından tamamen bağımsız olarak bireysel emekliliğe yatırılacaktır. İGES kapsamında bireysel emekliliğe katkı payını yatıran işveren, otomatik katılımda ise çalışandır.

Hayır. Otomatik katılım uygulamasının, şirket iştirak paylarının İGES kapsamında Bireysel Emeklilik Sistemi’nde değerlendirilmesine ya da Vakıf’taki birikimlere bir etkisi olmayacaktır. Otomatik katılımda katkı payını ödeyen çalışan olacaktır. Otomatik katılım uygulamasında çalışan isterse 2 ay içinde emeklilik sözleşmesinden cayabilecektir.
Flextra uygulamasında da işveren, çalışan adına Bireysel Emeklilik Sistemi’nde katkı payı ödemektedir; ancak Flextra kapsamında sunulan plan özellikleri ve katkı payı ödeme koşulları bu uygulamadan farklı olup, Vakıf üyeliği gerektirmemektedir.