FİNANSMANLAR

AMAÇ VE KAPSAM

Vakıf üyelerine :

Mesken edinme girişiminde bulunmaları halinde, mesken edinmelerini kolaylaştırmak üzere Resmi Senedin 51-A maddesine göre mesken edinme finansmanı sağlar.

GENEL ŞARTLAR

Mesken Finansmanından faydalanmak isteyen üyenin,
  1. Kendisine ait bir meskene sahip olmaması,
  2. Bir önceki yılsonu itibariyle fiili hizmet süresinin 3 yılı (36 ay) doldurmuş olması,
  3. VAKIF'a finansman borcunun bulunmaması,
  4. VAKIF üyesi bulunan eşlerin, her ikisine birden mesken finansmanı tahsis edilebilmesi için, talep edecekleri finansmanı aynı meskenin alımında kullanmaları, şarttır.

Mesken finansmanının VAKIF’a geri ödeme süresi en fazla 48 aydır.

Üyelerin mesken finansmanına ait kendi mevcut birikmiş haklarından kullanabilecekleri azami fon tutarı üyenin bir önceki yıl sonu itibariyle mevcut olan haklarının, satış karları kısmı hariç olmak üzere %90'ı kadardır.

Tahsis edilen finansman desteği bizatihi üyenin kendi mevcut birikmiş haklarından karşılandığı için, üyeler ayrıca VAKIF’a tahsisin geri ödemesinde herhangi bir katılma payı ödemezler. Ancak, tahsis edilen finansman desteğinin tutarı, üyenin kendisinde kaldığı müddetçe de VAKIF’ ın o yılki veriminden istifade edemez.

Tahsis edilen finansman desteği tutarı eşit taksit esasına göre, her ay üyenin ücretinden çalışmakta olduğu şirketçe doğrudan doğruya kesilerek 49’ uncu madde uyarınca ve bir bordroyla birlikte VAKIF’a yatırılır.

KULLANIM ŞEKİLLERİ

Üye finansmanı :
  1. Kooperatif aracılığı ile mesken edinmek,
  2. Gerçek veya tüzel kişilerce inşa edilmiş veya edilmekte olan meskeni satın almak, (Tapunun alımından sonra 6 ay içinde vakfa başvurmak koşulu ile)
  3. Mülkiyetinin tamamı kendisine, eşine veya velayeti altındaki çocuklarına ait olan tapulu arsa veya ilgili mevzuata göre İmar İskan Bakanlığı veya Belediye tarafından tahsis edilmiş arsa üzerinde yetkili merciden alınmış yapı iznine dayanarak mesken inşa etmek, suretiyle kullanılabilir.

Gerek mevcut meskeni genişletmek, yenilemek, kat eklemek, onarmak, tadil etmek ; gerekse mesken kredisi veren kuruluşlardan alınan kredi ile edinilmiş meskenin ana para veya faiz borçlarını ödemek için finansman yardımı sağlanmaz.

Üyenin satın aldığı meskeni eşi adına tescil ettirmesi halinde (evlilik cüzdanı ibra etmesi kaydıyla) Mesken Finansmanından yararlanabilir

AMAÇ VE KAPSAM

Vakıf üyelerine :
Belirli İhtiyaçları halinde, bu ihtiyaçlarını karşılamak üzere Resmi Senedin 51-B maddesine göre İhtiyaç Finansmanı sağlanır.

GENEL ŞARTLAR

İhtiyaç finansmanından faydalanacak üyenin fiili hizmet süresinin bir önceki yıl sonu itibariyle 3 yılı (36 ay) doldurmuş olması gerekir.

VAKIF'a finansman borcunun bulunmaması şarttır.

Hangi ihtiyaçlar için finansman desteği sağlanacağı ve finansmanın VAKIF’a geri ödeme süresi İdare Heyetince tespit edilir.

Üyelerin ihtiyaç finansmanına ait kendi mevcut birikmiş haklarından kullanabilecekleri azami fon tutarı, üyenin bir önceki yıl sonu itibariyle mevcut olan birikmiş haklarının, satış karları kısmı hariç olmak üzere şu şekildedir;

Finansman Türü Azami Fon Tutarı
Otomobil Alımı %80
Hastalık %80
Öğrenim %80
Evlenme veya Evlendirme %80
Doğal Afet %80
Dayanıklı Tüketim Malı %80
Temerrüt %80

Tahsis edilen finansman desteği bizatihi üyenin kendi mevcut birikmiş haklarından karşılandığı için, üyeler ayrıca VAKIF’a tahsisin geri ödemesinde herhangi bir katılma payı ödemezler. Ancak, tahsis edilen finansman desteğinin tutarı, üyenin kendisinde kaldığı müddetçe de VAKIF’ın o yılki veriminden istifade edemez.

Tahsis edilen finansman desteği tutarı, eşit taksit esasına göre her ay, üyenin ücretinden çalışmakta olduğu şirketçe doğrudan doğruya kesilerek 49’uncu madde uyarınca ve bir bordroyla birlikte VAKIF’a yatırılır.

Ayrılan fonun bütün istekleri karşılayamaması halinde, finasman desteğinden ilk defa faydalanacak üyelere öncelik verilir.

VAKIF’a üye şirketlerden, "sıfır" veya "ikinci el" otomobil satın almak isteyen üye’ye, ihtiyaç finansmanı sağlanır.

Üyeler, üyelikleri boyunca Vakıftan en fazla 3 kez otomobil finansman yardımı alabilirler. Ancak Otomobil alımı için finansman yardımı kullanan üyenin bu finansmandan tekrar yararlanması için 2 tam yıl ( 24 ay ) süre geçmesi gerekir

Alımın belgelenmesi şartı ile ihtiyaç finansmanı, üye adına, satıcı şirkete ödenir.

Kendisinin veya aşağıda sayılan ve VAKIF üyesi olmayan yakınlarından birinin ;

  1. Yurt içinde tedavisinin mümkün olmadığı hastane raporuyla tesbit edilen,
  2. Yurt içinde tedavisi yüksek masraf gerektiren hastalığının (Ameliyat, protez, kanser tedavisi, tüp bebek tedavisi, engelli tedavisi v.b.) belgelenmesi halinde, üye’ye ihtiyaç finansmanı sağlanır.

Vakıf üyesi bulunan eşlerden herhangi birinin veya Vakıf üyesi olmayan öz çocuklarının (Evlat edinilenler dahil) hastalıkları halinde ihtiyaç finansmanı ibraz edilen belgede yazılı bulunan tutar ile Finansman Yönetmeliği 14. maddesindeki limitleri aşmamak üzere her iki eş’e ayrı ayrı tahsis edilebilir.

Üyenin VAKIF üyesi olmayan yakınları şunlardır :

  • Eşi
  • Öz çocukları (evlat edinilenler dahil)
  • Öz ana ve babası

Çocuğu; İlköğretim, Lise, Yüksek Öğrenime başlayan veya devam eden üyeye ihtiyaç finansmanı sağlanır.

Çocuğu ve/veya çocukları; Devlet Okulunda eğitim gören üyelere tahsis edilecek öğrenim finansmanı tutarının üst sınırı 25.000 TL. dir.

Çocuğu ve/veya çocukları; Özel okulda okuyan üyelere verilecek finansman yardımının üst sınırı 60.000,00 TL olup; 25.000,00 TL'nin üzerinde finansman yardımından faydalanmak isteyen üyeler, yıllık eğitim bedeli tutarının % 25 fazlasına kadar finansman kullanabileceklerdir. Ancak her halükarda öğrenim bedeli tahsis tutarı 60.000 TL.’yi aşmayacaktır.

İhtiyaç finansmanından yararlanmak için öğrenime devam edildiğinin belgelenmesi gerekir. Özel okulda okuyan öğrenciler okullarından ayrıca yıllık eğitim bedeli tutarını gösteren evrakı alarak, VAKIF'a ileteceklerdir.

5 yaşın ( 60 ay ) altındaki çocuklar için öğrenim finansmanı verilmez.

Vakıf üyesi bulunan eşlerin öğrenim gören çocuğu için ihtiyaç finansmanı, istek belgesinde talep edilen tutar ile 14. Maddedeki limitleri aşmamak üzere her iki eş’e ayrı ayrı tahsis edilebilir. Eşlere verilen toplam öğrenim bedeli tahsis tutarı Devlet Okulu için 25.000,00 TL.'yi, Özel Okul için ise 60.000,00 TL.’yi aşmayacaktır.

Evlenen üyeye ve çocuğunu evlendiren üyeye ihtiyaç finansmanı sağlanır. Üyeler arasındaki evlenmelerde ihtiyaç finansmanı, istenmesi halinde her iki üyeye ayrı ayrı tahsis yapılır. İhtiyaç finansmanından yararlanabilmek için evlenmenin belgelenmesi gerekir. Üye en geç evlenme tarihini izleyen altıncı ayın sonuna kadar VAKIF'a yazılı istekte bulunabilir.

Üye, evleneceğini belgelemek şartı ile nikah tarihinden önce de ihtiyaç finansmanından yararlanabilir. Bu takdirde üye, nikah tarihini izleyen ayın sonuna kadar evlenmeyi belgelemekle yükümlüdür. Aksi halde, tahsis edilen finansman yardımı tutarı iptal edilerek % 50 cezası ile birlikte geri alınır.

Vakıf üyesi bulunan eşlerin, bu çocuklarını evlendirmeleri halinde, finansman yardımı her iki üye’ye ayrı ayrı tahsis edilebilir

Deprem, su baskını, yer kayması, kaya düşmesi, çığ gibi doğal afetlerle, yangın sonucunda oturduğu meskeni ile bu mesken içinde bulunan malları zarar gören üye’ye, ihtiyaç finansmanı sağlanır.

Üye’ye yakınlarının zararları dolayısı ile finansman yardımı yapılmaz.

Doğal afetlerden veya yangından zarar gören üye ile VAKIF üyesi bulunan eş, ana, baba, kardeş ve çocuklar aynı meskende birlikte oturmakta iseler, ihtiyaç finansmanı ibraz edilen belgede yazılı bulunan toplam hasar bedeli ile Finansman Yönetmeliği’nin 15. maddesindeki limitleri aşmamak üzere bunlardan her birine ayrı ayrı tahsis edilebilir.

İhtiyaç finansmanından faydalanmak için olayın belgelenmesi ve en geç olayın meydana geldiği tarihi izleyen 6. ayın sonuna kadar yazılı istekte bulunması gerekir.

VAKIF’a üye şirketlerden , dayanıklı tüketim malı satın alan üye’ye ihtiyaç finansmanı sağlanır. Alımın belgelenmesi şartı ile ihtiyaç finansmanı, üye adına satıcı şirkete ödenir.

Bankalara Kredi Kartı veya Bireysel İhtiyaç Kredisi nedeniyle borçlarından ötürü temerrüde düşen (ödeyemez durumda olan) üyeye finansman sağlanır. Ayrıca 3.cü şahıslara ve kurumlara borcu nedeniyle hakkında yasal icra işlemi başlatılan üyeler de bu finansmandan yararlanabilir. Bu finansmandan yararlanabilmek için üyenin temerrüde düşmüş olan borcunu ispat etmesi ve şirketinin onayı gerekmektedir.

Üyenin bankalarda temerrüde düşen borcunu gösteren evrakların ve icra dairesinden alınmış belgelerin istek belgesine eklenmesi zorunludur

Bu finansmandan yararlanacak üyelere tahsis edilecek finansman tutarının üst sınırı 30.000 TL'dir.

İhtiyaç finansmanından faydalanmak isteyen üyeler, şirketlerde hazır bulundurulan “İhtiyaç Finansmanı İstek Belge” sini doldurmak sureti ile VAKIF’a müracaat ederler. Üyenin ihtiyaç halini belirten belge’de İstek Belge’sine eklenir.

Vakıfça yapılan inceleme sonunda bu yönetmelikte belirtilen genel ve özel şartları haiz olmadıkları anlaşılan üyelerin “İstek Belge”leri işleme konulmadan iade edilir.

VAKIF’ın parasal durumunun uygun ve fonun yeterli olması halinde, istekler müracaat sırasına göre karşılanır.

İhtiyaç finansmanları için her yıl İdare Heyetince ayrılan Fon’un yeterli olmaması halinde doğal afet, hastalık, evlenme, öğrenim ihtiyaçları ile ilk defa ihtiyaç finansmanından faydalanacak üyelere öncelik tanınır.

Finansman yardımı isteği VAKIF’ca uygun görülen üyeye durum “Tahsis Mektubu” ile bildirilir. Bu mektubun taşıdığı tarihten itibaren 30 gün içinde, kabul edilir bir özrü olmaksızın tahsisi kullanmayan üyenin bu ihtiyacı için finansman yardımından faydalanma hakkı düşer. Bu üyeler tahsis mektubunun taşıdığı tarihten itibaren 1 yıl geçmeden yeniden istekte bulunamazlar.

İhtiyaç finansmanının VAKIF'a geri ödeme süresi en fazla 24 aydır.

Üye, belirlenen geri ödeme süresinden, daha kısa bir ödeme vadesini talep edebilir.

İHTİYAÇ FİNANSMANI GERİ ÖDEME ŞEKLİ

Üye faydalandığı finansman yardımını, tespit olunan vade içinde aylık eşit taksitler halinde VAKIF’a geri öder. Taksit kesintisine, finansman yardımının VAKIF’ca üyeye tahsis edildiği aydan itibaren başlanır.

Üye isterse, finansman yardımının tahsis edildiği yılı aşmak kaydıyla, finansman yardımı taksitlerinin tümünü vadesinden önce de ödeyebilir, erken kapama yapılması halinde kapamayı yaptığı yıl içerisinde kendisine yeniden finansman yardımı tahsisi yapılabilir.

Mesken veya ihtiyaç finansmanından faydalandıktan sonra üyeliği sona erenlerin kalan taksitlerinin tamamına vadenin bitiminden önce muacceliyet verilir. Üyelikleri sona erenlerin kalan borçları, üyeliğin sona erdiği tarihte kendi mevcut birikmiş haklarından mahsup edilmek suretiyle kapatılır.

SIK SORULAN SORULAR
Bir önceki yıl sonu itibariyle fiili hizmet süresinin (36 ay) doldurmuş olması, kendisine ait bir meskene sahip olmaması, başka bir krediden dolayı VAKIF’a borçlu olmaması.
Vakıf üyesi bulunan eşlerin, her ikisine birden mesken finansmanı tahsis edilebilmesi için, talep edecekleri finansmanı aynı meskenin alımında kullanmaları şarttır.
Üyenin satın aldığı meskeni, eşi adına tescil ettirmesi halinde de ( evlilik cüzdanı ibra etmesi kaydıyla ) mesken finansmanından yararlanabilir.
2017 yılı içinde Finansman yardımı kullandığınız için, 2017 senesinde kapama işlemi yapılamaz. Kapama yapabilmeniz için 2018 yılını beklemeniz gerekmektedir..
2016 yılında finansman yardımı kullandığınız için, 2017 yılında kapama işlemi yapabilirsiniz. 2017 yılında kapama işleminin yapıldığı aydan sonra, yeni finansman yardımı başvurusunu yapabilirsiniz.