ÜYELİK SİSTEMİ
  • Ölüm, hastalık sebebiyle çalışamama ve maluliyet hallerinde Risk Teminatı
  • Emeklilik veya üyeliğin sona ermesi halinde :
    1. Toptan Ödeme
    2. Emekli Aylığı Ödemesi
  • Mesken edinme ve belirli ihtiyaçların karşılanması için finansman desteği
  • Eş ve çocuklar dahil olmak üzere sağlık sigortasından yararlanma hizmeti şeklindedir.
Şirketlerin sürekli kadrolarında çalışmaya başlayan, 18 yaşını bitirmiş ve 35 yaşın altındaki memurlar girişlerinden itibaren Vakf’a üye olmak zorundadırlar. 35 yaşını doldurmuş memurlar ve işçiler için üyelik zorunlu değildir. Ancak üyeliği zorunlu olmayan bu çalışanlar, sürekli kadroya alındıkları tarihten itibaren 6 ay içerisinde şirketleri kanalı ile talep etmeleri halinde Vakf’a üye olabilirler. Bu tarihten sonraki üyelik İdare Heyeti’nin kararına bağlıdır.
Aktif üyelerin vakıftan ayrılması veya kesenek ödemeye ara vermesi mümkün değildir. Şirketlerinden emeklilik dahil her ne şekilde olursa olsun ayrılan üyelerin Vakıf’la olan üyelik ilişkisi sona erer. Muvazzaf askerlik hizmetine gidenlerin (kısa süreli muvazzaf askerlik hizmeti dahil), askerlik süresince çalıştıkları şirketlerden yardım görseler bile, Vakıf'la üyelik bağları sona erer. Vakfa dahil Şirketlerimiz arasında görev değiştiren üyelerimizin, üyeliği aynen devam eder.

ÜYELİK KESENEKLERİ:

Üyeler vakfa dahil oldukları tarihten itibaren her yıl Vakıf Yönetim Kurulu tarafından tespit edilmekte olan kesenek tavanını aşmamak üzere her ay ücretlerinden aşağıdaki ölçülerde kesenek primi öderler. Şirketler de üyeler adına aynı miktardaki tutarı BES iştirak payı olarak Bireysel Emeklilik Sistemine öderler. Kesenek tahsilatında, ücretin giydirilmemiş brüt miktarı esas alınır.

Keseneğe esas aylık ücretin üst limiti, dönemi için olarak tespit edilmiştir.

EMEKLİLİK KESENEKLERİ:

Keseneğe esas aylık ücretler üzerinden her ay; Üyelerden %6.0 Kesenek Payı, Şirketlerden %6.0 BES İştirak Payı tahsil edilir.

Vakf’a ilk kez katılan üyeden bir kereye mahsus keseneğe esas aylık ücreti üzerinden %6.0 oranında ‘ilk giriş keseneği’ alınır. Şirketler de aynı miktarda iştirak eder.

RİSK TEMİNATI

Risk Teminatı, üyenin maluliyet veya hastalık sebebiyle çalışamaz duruma girmesi halinde kendisine, ölümü halinde ise yasal mirasçılarına veya önceden lehtar seçtiği kişilere belirli bir tazminatın ödenmesidir.

Ölüm Tazminatı

Ölen üyenin yasal mirasçılarına veya önceden belirlediği lehtara üyelik süresine göre kesenek verdiği son aylık ücreti üzerinden yapılan ödemedir. Tazminat, Vakıf üyeliğine girişten itibaren 2 yıl içinde intihar sonucu ölüm hali hariç, ölüm sebebine bakılmaksızın ödenir.

Ölüm tazminatının hesabında esas alınacak aylık tazminat miktarının üst sınırı devresi için dır. Yönetim Kurulu yıllık dönemler itibariyle aylık tazminat miktarının üst sınırını her yıl yeniden belirler. Yeniden tespit edilen aylık tazminat miktarı üst sınırı şirketlere ve üyelere duyurulur.

Ölüm tazminatının hesabında taban ücret de uygulanmaktadır. Aylık tazminat miktarının alt sınırı, ilgili tarihte geçerli olan brüt asgari ücretin 2 katıdır.

Tazminat miktarı (yukarıda belirlenen alt sınır ve üst sınır arasında olmak üzere) üyenin ölüm tarihinden önce kesenek verdiği son aylık ücreti üzerinden hesaplanır. Verilecek tazminat tutarı, üyelik süresine göre şu şekilde hesaplanır:

Üyelik Süresi Tazminat
36 aya kadar olanlar için 50 aylık
37 - 60 ay arasında olanlar için 55 aylık
61 - 84 ay arasında olanlar için 60 aylık
85 ay ve daha fazla olanlar için 65 aylık

ÖRNEK 1-) Vakıf kıdemi 14 ay ve keseneğe esas aylık ücreti 2.000,00 TL. olan üyenin vefat etmesi halinde varislerine ;
3.555,00 x 50 = 177.750,00 TL. ödenir.

ÖRNEK 2-) Vakıf kıdemi 204 ay ve keseneğe esas aylık ücreti 10.000,00 TL. olan üyenin vefat etmesi halinde varislerine ;
8.000,00 x 65 = 520.000,00 TL. ödenir.

Maluliyet Tazminatı

Maluliyet, kaza ve hastalık sonucunda meydana gelen ve üyenin kendisine kazanç veya menfaat sağlayan bir iş’te çalışma gücünü devamlı ve kesin şekilde ortadan kaldıran yahut azaltan sakatlık ve arıza halleridir. Geçici maluliyetlerle, hastalıklar maluliyet mefhumunun dışındadır. Çalışma gücünün tamamını devamlı ve kesin bir şekilde kaybetmiş bulunan üye “Daimi ve Tam Malul” sayılarak, kendisine ölüm tazminatı derecesinde tazminat ödenir.
Tam ve Daimi Maluliyet halleri, Resmi Senede ilişik cetvelde gösterilmiştir.

Çalışma gücünün sadece bir kısmını devamlı ve kesin şekilde kaybetmiş bulunan üye “Daimi ve Kısmi Malul” sayılır ve kendisine çalışma gücündeki azalma nazara alınarak yukarıdaki fıkrada belirtilen cetvelde yazılı oranlar dahilinde tazminat verilir. Daimi ve Kısmi Maluliyet hallerinde üyenin Şirketlerdeki görevinin sona ermesi asıldır. Şu kadar ki, Şirketlerde kısmi maluliyetiyle mütenasip bir iş’te görevlendirilen veya kısmi maluliyeti eski işinde çalışmasına engel olmayan üyelerin – maluliyet tazminatı ödemekle beraber- yeni durumları üzerinden üyelikleri devam eder.

Tam veya kısmi maluliyete uğrayan üyelerin , üyelikleri devam etsin veya etmesin, maluliyete uğradığı tarihten itibaren en geç bir yıl içinde VAKF’ a müracaat etmedikleri takdirde, maluliyet tazminat haklarını kaybederler.

Hastalık Sebebiyle Çalışamama Durumlarında Tazminat

5 yıllık üyelik süresini doldurduktan sonra hastalığı sebebiyle çalışamaz durumda olan ve personel yönetmeliklerinde hastalık izinleri için öngörülen süreden sonra da iyileşemeyen ve bu nedenle hizmet akdi fesih olunan üyeye ödenir. Verilecek tazminat 27. maddenin 3 nolu fıkrasına göre belirlenen aylık tazminat miktarının üst sınırını geçmemek üzere, üyenin hizmet akdinin fesih tarihinden önce kesenek verdiği son aylık ücret üzerinden şu şekilde hesaplanır;

Üyelik Süresi Tazminat
60 - 120 ay arasında olanlar için 12 aylık
121 ay ve daha fazla olanlar için 15 aylık

Yukarıda yazılı tazminattan faydalananların VAKIF’ la üyelik bağları kesin ve nihai şekilde sona erer ve bir daha – ne sebeple olursa olsun – VAKF ’a üye olamazlar. Resmi Senet 30. maddenin c fıkrası hükmü saklıdır.

Şirketlerinden her ne şekilde olursa olsun ayrılanlarla, vefat edenlere, aşağıdaki ödemeler yapılarak Vakıfla bağları sona erdirilir.

  • Üyelik süreleri 1 - 11 ay arasında olan üyelere ayrılışlarında sadece kendi kesenekleri faizsiz olarak geri ödenir.
  • Üyelik süreleri 12 - 35 ay arasında olan üyelere ise ayrılışlarında kendi kesenekleri ve değer farkları, faizleriyle birlikte ödenir.
  • Üyelik süreleri 36 ayı doldurduktan sonra ayrılanlara, faizi dahil kendi kesenekleri ve değer farkları ile fiili hizmet sürelerine isabet eden aşağıda yazılı oranlar dahilinde şirket iştirak payları da faizi ile birlikte ödenir.

Fiili Hizmet Süresi Oran
  36 -  59 ay arasında olanlara % 30
  60 - 119 ay arasında olanlara % 50
120 - 179 ay arasında olanlara % 70
180 - 239 ay arasında olanlara % 80
240 - 299 ay arasında olanlara % 90
300 ay ve daha fazla olanlara % 100

Ancak, Vakıf’tan emekli aylığı almayı tercih edenler ile Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan yaşlılık veya maluliyet aylığı almak (geçici 81.maddeye göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen şartlardan, yaş sınırı dışındakileri tamamlayarak ayrılanlar dahil) üzere şirketlerinden ayrılanlara, 180 aylık fiili hizmet sürelerini doldurmaları halinde, iştirak paylarının tamamı faizi ile birlikte ödenir.

Toptan ödeme tediyelerinde, toptan ödeme tutarı ile en yüksek devlet memuruna ödenen en yüksek emekli ikramiye ödemesi tutarı arasındaki fark, ücret olarak gelir vergisine tabi tutulur. dönemi için en yüksek devlet memuruna (Başbakanlık Müsteşarı) ödenen en yüksek ikramiye tutarı dır.

17.11.2006 tarihinde yapılan VIII. Olağanüstü Temsilciler Kurulu Toplantısı ile 01.01.2007 tarihinden itibaren Emekli Aylığı uygulamasında değişiklik yapılmıştır.

01.01.2007 tarihinden önce Vakıfa katılan üyelerimiz, şirketlerinden ayrıldıkları tarihte, hak etmeleri halinde, iki uygulamadan istediklerini tercih edebilirler.

01.01.2007 tarihinden sonra Vakıf ‘a katılan üyeler için sadece Yeni Sistem geçerlidir.

YENİ SİSTEM

Vakıf’taki üyelik kıdemi 180 ay ve üstünde olup, erkekse 55, kadınsa 50 yaşını tamamlamış bulunanların, her ne şekilde olursa olsun şirketlerinden ayrıldıkları tarihte Vakıf’tan toptan ödeme yerine, emekli aylığı almayı tercih edebilirler.

Emekli aylığını tercih eden üyelerin mevcut toptan ödemelerinin tamamı, ömür boyu emekli aylığı ödenmesine tahsis edilir. Üyelerin başlangıç yılındaki emekli aylıkları, önceki yıl sonu itibariyle mevcut olan toptan ödeme tutarlarının erkeklerde 1/240 ay, kadınlarda 1/300 ay kısmıdır. Takip eden yıllarda ise emekli aylıkları, toptan ödeme tutarlarının tüketimine kadar her yıl Vakfın gelir oranı ölçüsünde arttırılmak suretiyle belirlenir. Tercih tarihlerinde yaşları erkeklerde 55, bayanlarda 50 nin üstünde bulunan üyelerin yaşlarını aşan ay kısımları, yukarıdaki sürelerden indirilmek suretiyle dikkate alınır. Belirlenen emekli aylıkları gelir oranının kesinleşmesine müteakip Nisan ayı başından itibaren yürürlüğe girer. Üyelerin, bu madde kapsamından yararlanmaya devam ettikleri müddetçe, yıl sonları itibariyle toptan ödemelerinden kalan değerlerine yıl içinde peşin olarak ödenen emekli aylıklarının yıllık ortalama verim oranına göre isabet eden negatif etkileri de dikkate alınarak Vakfın gelirlerinden gelir oranı ölçüsünde pay verilmesine devam edilir.

Emekli aylığı almaya başlayan üyeler, isterlerse toptan ödeme tutarları tükenmeden önce de kalan birikimlerini talep ederek emekli aylığı uygulamasından vazgeçebilirler. Bunların kalan hakları, Resmi Senet hükümleri çerçevesinde kendilerine ödenmek suretiyle VAKIF ile olan bağlarına son verilir. Ayrılan üyeler, emekli aylığı almak üzere tekrar VAKF' a dönemezler. Toptan ödemesinin tamamını emekli aylığı almak suretiyle tüketen üyeye, toptan ödemenin bittiği tarihten vefat tarihine kadar yedek akçe fonundan karşılanmak üzere, son aldığı aylık ücretin (maaşın) üzerinden her yıl verim oranı ölçüsünde arttırılması suretiyle emekli aylığı ödenmesine devam edilir. Üyenin yedek akçe fonundan emekli aylığı almakta iken vefat etmesi durumunda, kanuni mirasçıları hiçbir yasal hak talep edemezler. Üyenin, toptan ödemenin tüketim devresi içinde emekli aylığı almakta iken vefat etmesi durumunda, toptan ödemesinden kalan haklarının tamamı, ayrı bir tediye şekli gösterilmemiş ise kanuni mirasçılarına ödenerek VAKIF' la olan ilişkisine son verilir. Üyenin kanuni mirasçılarının bulunmaması halinde, toptan ödemesinden kalan haklarının tamamı yedek akçe fonuna aktarılır.

Emekli aylıkları 3'er aylık devreler halinde Nisan-Temmuz-Ekim ve Ocak ayları başlarında peşin olarak ödenir. Devre içinde emekli aylığı almaya başlayanlara, üç aylık dönem için emekli aylıkları hak tarihlerine göre kıst olarak ödenir.

Emekli üyeye hatalı hesaplama neticesinde fazladan yapılan maaş ödemeleri, üyenin takip eden ilk ödeme dönemindeki emekli maaşı istihkakından tahsil edilmek suretiyle geri alınır. Bu madde kapsamında emekli aylığı almaya hak kazanan üyeler, bu haklardan istifade ettikleri müddetçe, sigorta katkı payları kendileri tarafından karşılanmak ve kaldıkları kıdem grubundan devam etmek üzere eşleri ile birlikte toplu sağlık sigortasından yararlanırlar. Sigorta katkı payları, peşin olarak ödenen emekli aylıklarından mahsup edilmek suretiyle tahsil edilir. Emekli aylığı almayı tercih eden üyeler, şirketlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren, Resmi Senedin ilgili maddelerinde yer alan risk teminatları ile finansman yardımlarından hiçbir şekilde yararlanamazlar. Emekli aylığı ödemelerinde yapılan ödeme tutarı ile en yüksek Devlet memuruna ödenen en yüksek emekli aylığı arasındaki fark ücret olarak gelir vergisine tabi tutulur. Bugün itibariyle en yüksek devlet memuruna (Başbakanlık Müsteşarı) ödenen en yüksek emekli aylığı dır. Emekli aylığı alanlar ile üyeliği isteğe bağlı olarak devam eden üyeler, risk tazminatlarından yararlanamazlar.

Şirketlerinden ayrıldıkları tarihte üyelik kıdemleri 180 ay ve üstünde bulunan, ancak emekli aylığı almak için geçerli olan yaş sınırlarına (erkeklerde 55, bayanlarda 50) ulaşamayan üyeler, ayrılış tarihlerinde yazılı olarak talep etmeleri halinde, emekli aylığı almak için geçerli olan yaş sınırlarını dolduruncaya kadar üyeliğe isteğe bağlı olarak devam edebilirler. İsteğe Bağlı üyelerin yaş sınırlarını dolduruncaya kadar Resmi Senedin 49. maddesinde yer alan emeklilik kesenek ve BES iştirak paylarına ait primlerinin tamamı kendileri tarafından ödenir. Kesenek ve BES iştirak paylarına ait primler, Resmi Senedin 36. maddesine göre belirlenmekte olan Emeklilik ve Risk teminatına ait keseneklerin hesabında esas alınan aylık ücretin üst sınırını aşmamak ve bu sınırın % 25' inin altında olmamak üzere her yıl Ocak ayı içinde kendileri tarafından tespit edilir.

ESKİ SİSTEM

Vakıf’taki üyelik kıdemi 180 ay ve üstünde olup, erkekse 50, kadınsa 45 yaşını tamamlamış bulunanların, her ne şekilde olursa olsun şirketlerinden ayrıldıkları tarihte Vakıf’tan toptan ödeme yerine, emekli aylığı almayı tercih edebilirler.

Emekli aylığını tercih eden üyelerin mevcut toptan ödemelerinin tamamı, ömür boyu emekli aylığı ödenmesine tahsis edilir. Tercihlerini emekli aylığı almaktan yana kullananlar, emekli aylığından yararlanmaya başladıkları tarihten itibaren, bu uygulamalardan hiçbir şekilde vazgeçemezler.Üyelerin vefat etmeleri halinde, toptan ödemelerinden kalan hakları, kanuni mirasçılarına ödenerek Vakıf ‘la olan bağlarına son verilir.

Üç ayda bir peşin olarak ödenen emekli aylıkları, üyelerin yıl sonları itibariyle kalan toplam birikmiş hakları üzerinden her yıl Vakıf Yönetim Kurulu tarafından tespit edilir.

Emekli aylığı ödemelerinde yapılan ödeme tutarı ile en yüksek Devlet memuruna ödenen en yüksek emekli aylığı arasındaki fark ücret olarak gelir vergisine tabi tutulur. Bugün itibariyle en yüksek devlet memuruna (Başbakanlık Müsteşarı) ödenen en yüksek emekli aylığı dır. Emekli aylığı alanlar ile üyeliği isteğe bağlı olarak devam eden üyeler, risk tazminatlarından yararlanamazlar.Emekli aylığını tercih eden üyeler, eşleri ile birlikte 70 yaşlarını dolduruncaya kadar kaldıkları kıdem grubundan devam etmek üzere sağlık sigortasından yararlanırlar.

Şirketlerinden ayrıldıkları tarihte , Vakıf’taki kıdemi 180 ay ve üstünde bulunan ancak yaş sınırlarının tamamlanmasına 48 ay veya altında kalan üyelerin, talep etmeleri ve yaş sınırlarını dolduruncaya kadar keseneğe esas tavan ücret üzerinden emeklilik kesenek ve BES iştirak paylarına ait primlerin, tamamının kendileri tarafından ödenmesi halinde, isteğe bağlı olarak üyelikleri devam edebilir.

Şirketler, üyeleri bulunduğu sürece Vakıf’tan ayrılamaz ve kendilerine düşen BES iştirak paylarını ödemekten ve diğer vecibeleri yerine getirmekten kaçınamazlar. Vakf’a katılan şirketler bir kereye mahsus olmak üzere tahsis payı öderler. dönemi için bu rakam dır. Bu rakam her yıl Haziran ayında TÜİK tarafından yayınlanan tüketici fiyat artışları oranında arttırılır. Ayrıca Vakf’ın giderlerinin karşılanması amacıyla, üyeliğe girecek her personel için, bir kereye mahsus keseneğe esas aylık ücretin % 6’ sı oranında gider karşılığını üyenin girişi sırasında Vakf’a ödemekle yükümlüdür. Yeniden üye olan personel için gider karşılığı ödenmez.

SIK SORULAN SORULAR
Üyeler şirketlerinde çalıştıkları sürece Vakıf'tan ayrılamazlar. Prim ödemeye ara veremezler.
Şirketinizden ayrılma nedeniniz (istifa, iş akdinin işveren tarafından feshi vb.) birikimlerinizi etkileyen bir unsur değildir.
Şirketinizden ayrıldığınız anda Vakıf’taki üyeliğiniz de sona ermiş olur. Bunun tek istisnası Resmi Senet 45. Maddedir. Kıdemleri 180 ay ve üstünde bulunan üyelerimiz ayrılış tarihlerinde yazılı olarak talep etmeleri halinde, emekli aylığı almak için geçerli olan yaş sınırlarını dolduruncaya kadar, üyeliğe isteğe bağlı olarak devam edebilir.
Vakıf kıdemi 180 ay ve üzeri olan üyelerimiz Sosyal Güvenlik Kurumundan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu geçici 81. Maddesine göre ( Yaş haricinde diğer şartların tamamlanması) “EMEKLİLİK HAKKI” kazandıklarına dair yazı getirirlerse Vakıfta bulunan şirket iştirak paylarının % 100 ünü alabilirler. Önemli olan üyelerimizin SGK dan maaş almaları değil (geçici 81. Maddeye göre) emekliliğe hak kazanmalarıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat ederek; ödenen prim gün sayısı, hizmet yılı süresi ve emekli aylığı bağlanacak yaş bilgisini gösteren belgenin alınması ve Vakfa getirilmesi gerekmektedir.
Üyelerin geriye doğru borçlanmaları Resmi Senet hükümleri içerisinde yer almamaktadır. Bu nedenle geriye dönük borçlanma mümkün değildir.